Ta hensyn til villreinen vinterstid

Ta hensyn til villreinen vintertid.jpg

Vinteren er en flott tid for alle friluftsentusiaster. Mange av oss tar til fjells for å utøve ulike typer aktiviteter, være seg skigåing, kiting, hundekjøring m.m. Ta hensyn til villreinen er vårt klare råd. Den er sårbar for forstyrrelse vinterstid.

 

Villreinen er en kapitalprodusent. Det betyr at den bruker barmarkssesongen på å bygge opp reserver, som den tærer på vinterstid. Store deler av det tilgjengelige beite vinterstid er rikt på karbohydrater, men fattig på proteiner. Vinterbeite er rett og slett vedlikeholdsfor. De dyrene som gjennom sommeren fikk bygget opp skikkelig reserver lever godt på dette, men de er allikevel tilpasset et lavt aktivitetsnivå.

Bildet i denne artikkelen er tatt av nederlenderen Peter Brontrop fra Sollia. Det er tatt med telelinse på lang avstand og viser en fornuftig opptreden i møte med villrein vinterstid.

Skal du ut på tur i vinter, rådfør deg gjerne med lokal kunnskap. Unngå helst områder som er viktige vinterbeiter. Skulle du under turen til fjells treffe på rein, er din oppførsel avgjørende for deres energiforbruk. Hold avstand og gå gjerne en god omvei rundt hvis du skal videre innover i fjellet. God tur!